10 startupuri românești pe care trebuie să le ai în vedere în anul 2019

Posted by

România a reușit să obțină cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în 2017, având o rată estimativă de creștere a PIB-ului de 6.4%, devenind una dintre cele mai bune țări din Europa pentru companii și investitori, reușind să realizeze lucruri uimitoare. Cele mai puternice puncte de inovare sunt în București și Cluj-Napoca, având startupuri și în celelalte orașe din țară cu un ecosistem susținut prin forță de muncă TIC cu cea mai rapidă creștere din Europa, cu peste 100.000 de profesioniști în domeniul IT, capabili să susțină proiecte extraordinare la care se adaugă și diversitatea tehnică.

În martie 2018, UiPath a devenit primul startup înființat la București, cu sediul la New York, care a reușit anul trecut să producă 153 de milioane de dolari de la investitori internaționali, ajungând la 1 miliard de dolari în evaluare. După o nouă serie de 568 de milioane de dolari, în aprilie 2019, UiPath a reușit să atingă valoarea de 7 miliarde de dolari.

Vorbind deschis pentru Financial Times despre startupurile și ecosistemele din România, co-fondatorul Eric Friedman de la Fitbit a relatat următoarele: „Ceea ce mi se pare foarte impresionant și liniștitor este numărul activ de tineri antreprenori pe ramura tehnologică, tineri cu vârsta de 20 de ani, cu imaginație și putere pentru a contesta ecosistemul global al întreprinderilor noi. Evoluția scenei de lansare a tehnologiei în România este extrem de pozitivă. Noi fonduri de investiții și specialiști în afaceri sprijină tot mai multe startupuri bazate pe tehnologie”. Fitbit a achiziționat în anul 2017 proiectul Vector Watch, fiind la bază un ceas inteligent cu durată lungă de viață a bateriei.

Urmând pașii UiPath, România are acum un mare potențial spre a deveni una dintre cele mai vibrante centre de inovare din Europa Centrală și de Est, iar aici este vorba despre cele 10 companii noi din România pe care ar trebui să le urmăriți în 2019 și după aceea:

TypingDNA este o companie biometrică comportamentală care protejează identitatea utilizatorilor online prin intermediul unui modul bazat pe claviaturi. Compania a fost fondată în anul 2016 și a fost selectată ca fiind una dintre primele 50 de companii inovatoare din Europa (EUROTOP50) este inclusiv integrată în Techstart NYC. Sistemul TypingDNA este utilizat de milioane de utilizatori din întreaga lume și își are birourile în Oradea, România și New York, SUA. Punerea în funcțiune a întregului proiect a scos peste 1.3 milioane de euro în luna februarie a anului curent.

FintechOS oferă o platformă tehnologică servind ca service pentru sistemele bancare, companii de asigurări și organizații de servicii financiare ale întreprinderilor care au nevoie să accelereze inovația, să conducă la creșterea numărului de clienți și să ii păstreze pe cei deja existenți prin procesele de transformare digitală. Cu un portofoliu de peste 10 miliarde de euro, compania s-a clasat pe piața celor mai importanți jucători de tehnologie financiară, FintechOS fiind considerată a fi cea mai de încredere în rândul băncilor și companiilor de asigurări de top la nivel mondial, reușind să aducă pe piață soluții bazate doar pe sisteme inovatoare centrate pe client. Compania s-a înființat în anul 2017 și își are birourile în București, Londra și Amsterdam.

TeleportHQ este o platformă de instrumente create  de profesioniști pentru interfața utilizatorilor, având la bază un proces de simplificare a procesului de creare, întreținere și publicare a interfețelor pentru dispozitive desktop și mobile. Platforma este construită pe baza generatoarelor de coduri open source ale teleportHQ și utilizează mai multe modele de învățare automată care permit generarea automată de coduri și generarea automată de design. Compania a fost înființată în anul 2018 la Cluj-Napoca.

Questo este o aplicație mobilă pentru doritorii de explorare a orașelor. Mulțumită Questo, turiștii pot explora orașele precum Londra, Paris, Amsterdam, Roma sau Berlin, primind indicii despre locurile pe care ar putea să le descopere și povestirile din acele zone. Fiecare căutare se bazează pe o temă specifică, care poate fi inspirată de un film, o carte, un fapt istoric sau doar o legendă locală. Fondată în anul 2017 la București, aplicația este deja disponibilă în 40 de orașe, iar peste 35.000 de persoane au terminat deja quest-urile.

Elrond – Totul s-a schimbat atunci când internetul a trecut de la dial-up la banda de mare viteză. Fondată în 2017 la Sibiu, Elrond aduce performanțe în îmbunătățirea de 1000x a capacității de procesare, a vitezei de execuție și a costului de tranziție. De asemenea, are rolul de a îmbunătăți experiența utilizatorilor și a reduce barierele în calea participării la rețea prin intermediul unor cerințe scăzute de calcul și costuri suplimentare.

CyberSwarm este o companie cu profil tehnologic care se ocupă cu dezvoltarea unui sistem neuromorphic System-on-a-Chip dedicat securității cibernetice, care ajută organizațiile să asigure comunicarea între dispozitivele conectate și să protejeze activele critice ale afacerilor. Tehnologia brevetată poate să asigure simultan conexiunea și să efectueze procesarea locală, permițând rețelelor neuronale hardware să folosească o abordare bazată pe cibernetică. Compania a fost înființată în anul 2017 și a primit o investiție de 1 milion de euro de la Tim Draper. De asemenea compania are parteneriate cu Institutul Național de Fizică a Materialelor și Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Microtehnologii din România. Peste 20 de doctoranzi au contribuit la acest proiect de cercetare. Echipa este formată din 15 angajați din domeniul tehnologiei și afacerilor cu medii diferite și cu o experiență acumulată de peste 80 de ani în domeniul securității informatice.

SmartDreamers este o platformă care ajută companiile să ajungă la mai mulți candidați într-un timp record prin automatizarea activităților de marketing în recrutarea tinerelor talente prin intermediul rețelelor online. Platforma lor utilizează AI și RPA și este integrată în cele mai puternice rețele sociale și canale online disponibile, ce le permite angajatorilor să atragă doar persoane cu un nivel foarte ridicat de cunoștințe pe un anumit domeniu. Compania SmartDreamers a fost înființată în anul 2014 la Târgu-Mureș și operează în prezent în Europa, SUA și Regiunea APAC.

Nifty Learning aduce inteligența operațională în lumea complicată și dezordonată a managementului de formare a întreprinderilor. Cu ajutorul programului Nifty Learning, companiile pot economisi 20% din bugetele de instruire și pot oferi toate informațiile angajaților în același timp. Platforma se conectează la diferitele sisteme pe care companiile le utilizează deja și efectuează un diagnostic al planurilor de antrenament, pentru a ajuta companiile să măsoare programul și să se asigure că cei noi se află pe drumul cel bun. Înființată de o echipă de voluntari ex-BEST.eu.org din Iași, a fost recent luată sub aripa Techstars Berlin, urmând să își înceapă lansarea la scară globală.

TalentBrowse – spre deosebire de software-ul tradițional de recrutare, TalentBrowse funcționează ca o piață în care agențiile de recrutare își pot plasa candidații deja evaluați, putând să obțină acces instant la cei mai buni oameni din domeniul IT interesați de muncă și care corespund nivelului lor de experiență și expertiză. În acest fel angajatorii fac contact doar cu candidații interesați și calificați pentru rolurile lor, disponibile imediat pentru interviuri. Este foarte ușor de utilizat și le oferă angajatorilor posibilitatea de a angaja doar oameni care își doresc cu adevărat să lucreze pe un anumit domeniu și care dețin suficiente cunoștințe pentru a se conforma sarcinilor. Compania TalentBrowse a fost fondată în anul 2016 și își are sediul la București.

XVision utilizează AI pentru a face munca mult mai ușoară radiologilor. Fondată în anul 2018 în Timișoara, XVision folosește algoritmi AI pentru interpretarea imaginilor cu raze X, indicând posibilitatea existenței unei anomalii. În câteva secunde, sistemul prezintă zonele de îngrijorare, completate cu o listă de boli care ar putea provoca această anomalie și o arie care să evidențieze zonele cu potențiale probleme. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *