De foarte multe ori antreprenori se trezesc ca nu pot aplica pentru diverse proiecte de finantare pentru ca n-au reusit sa se documenteze la timp. Iar asta pentru ca afacerea lor le consuma si mult timp, dar si foarte multa energie.
Astfel incat in materialul prezentat ne-am dorit sa aducem in fata voastra toate acele programe importante de finantare, astfel incat sa le puteti urmari si de ce nu sa le aprofundati mult mai in detaliu pentru a afla toate acele lucruri care va intereseaza. Pe ramura ElectricUp – s-au auntat investitiile in sectorul energetic chiar din acest an, 2022, cu atat mai mult cu cat aceste investitii se pot realiza atat cu bani de la bugetul de stat, dar si cu binecunoscutele fonduri europene nerambursabile.
De altfel in cadrul “Fondul pentru Modernizare “ se pot finanta programe dupa cum urmeaza:
- Program-cheie: SRE si stocarea energiei – ceea ce inseamna mai exact suportul pentru a se putea realiza noi centrale electrice, dar si sisteme de incalzire – racire care sunt bazate pe surse regenerabile de energie. Si totodata realizarea capacitatii de stocare a energiei electrice;
- Program-cheie: Construirea si modernizarea de noi tronsoane a ceea ce inseamna infrastructura energetica – aici trebuie sa amintim de suport atat pentru retelele de transport si distributie de energie electrica, cat si gaze naturale. Si tot aici se precizeaza acea tranzitie la retelele de transport si distributie a gazelor naturale care pot prelua hidrogen verde;
- Program-cheie: Hidrogen verde – se ofera suport pentru productia de hydrogen verde, dar si utilizarea acestuia in aplicatii industriale, astfel incat sa se reduca emisiile de gaze cu efect de sera;
- Program-cheie: Biocarburanti – se ofera suport si pentru productia de biocarburanti;
De asemenea programul ElectriUp se adreseaza in acest an si pentru intreprinderile mici si mijlocii care apartin domeniului HoReCa si asta pentru ca presupune finantarea pentru a se putea instala sisteme de panouri fotovoltaice pentru a se putea produce energie electrica, care consta in puterea cuprinsa intre 27 kWp si 100 kWp necesara pentru consumul propriu. Iar surplusul de energie sa se intoarca in Reteaua Energetica Nationala, dar si pentru statiile de reincarcare de 22KW atat pentru automobilele electrice, cat si pentru cele electrice hibrid plug-in.
Finantarea afacerilor – IMM Invest si Agro IMM Invest pentru anul 2022
Dupa cum stiti cele doua programe IMM Invest si Agro IMM Invest sunt programe guvernamentale dedicate pentru ajutarea tuturor microintreprinderilor si inteprinderilor mici si mijlocii, care asigura un capital de lucru si de investitii. In acest capitol trebuie sa amintim faptul ca granturile au fost majorate in cazul sectorului pescuitului si acvaculturii, in domeniul productiei primare de produse agricole, dar si sectorul alimentar, dar si celelalte domenii de activitate.
Programul Operational Competitivitate (POC)
5 finantari active sunt in acest moment in cadrul acestui program, fiind vorba despre Clustere de inovare unde dosarele s-au depus pana pe data de 15 ianuarie, anul curent, Sectiunea e-guvernare si interoperabilitate, in cazul acesteia dosarele se pot depune pana la finalul anului 2023 si acelasi lucru se aplica si pentru dosarele care se incadreaza la Sectiunea e-guvernare si open data. In ceea ce priveste Sectiunea e-guvernare si evenimente de viata, dosarele se pot depune pana pe data de 6 februarie 2023, iar pentru Sectiunea e-sanatate, dosarele se pot depune pentru finantare pana pe data de 31 decembrie 2023.
PNRR – Finantare afaceri pentru anul 2022
Pentru a raspunde provocarilor atat tehnologice, sociale, dar si de securitate in Europa, Uniunea Europeana a definit toate aceste componente si sisteme microelectronice pentru a avea parte de o digitalizare sustenabila. Ba mai mult decat atat aceste investitii vor fi intr-un proiect de interes comun european (IPCEI-ME), iar in cadrul acestuia si-au aratat intentia de a participa 19 State Membre ale Uniunii Europene, dintre care si Romania.
De asemenea toate aplicatiile care se depun trebuie sa fie redactate in limba engleza si s-au depus in perioada 17 ianuarie – 04 februarie 2022 la Ministerul Economiei. Iar pana la data de 10 februarie vor fi solicitate si eventuale clarificari.
Kickstart Student
Proiectul Kickstart Student va fi implementat in perioada ianuarie 2022 si decembrie 2023 si este un parteneriat dintre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA). Participantii la acest proiect trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in zonele mai putin dezvoltate ale tarii noastre, mai exact in zonele de Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest si Centru, dar si zone din regiunea Bucuresti-Ilfov.
Startup Ingenium
Este tot un proiect de dezvoltare ce va fi implementat in perioada ianuarie 2022 si decembrie 2023, proiectul fiind sustinut de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Proiectul se adreseaza unui grup de 350 de persoane care provin din regiuni slab dezvoltate precum Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest si Centru, dar si unele regiuni din Bucuresti-Ilfov. De asemenea tot acest program mai cuprinde cursuri de formare profesionala, stagii de practica si mentorat, dar si altele.
Alte finantari active
In ceea ce priveste domeniul HoReCa si Turism finantarile ar putea fi reluate in anul 2022 pentru acele afaceri care au fost afectate anul trecut in 2021.