Cum să te protejezi de atacuri cibernetice dacă ai un IMM

Posted by

Afacerile mici au devenit cele mai vulnerabile ținte pentru acele persoane care lansează atacurile cibernetice. De altfel acești autori ai atacurilor cibernetice profită de pe urma acestor mici afaceri. Partea cea mai proastă a acestui fapt este aceea că mulți dintre cei care dețin afaceri mici și mijlocii nici măcar nu-și dau seama la ce tip de pericol se expun.

Și asta pentru că protecția afacerii lor este una foarte scăzută, foarte slabă, acestea devenind victime sigure a atacurilor cibernetice. Ba mai mult decât atât pentru a putea preveni aceste atacuri cibernetice trebuie să fiți foarte atenți la următoarele aspecte:

  • Parole slabe și foarte slabe – sunt o mulțime de antreprenori și oameni din mediul de afaceri care nu își dau seama că majoritatea atacurilor se întâmplă din cauza acestor parole slabe. De altfel se recomandă utilizarea a 16 caractere sau în jur de 16 caractere, diversificate acest lucru cuprinzând atât litere (cu majuscule sau fără), cât și cifre sau orice alte semene. Cu cât o parolă este mai complicată, cu atât acestea vă va securiza afacerea mult mai bine.
  • Atacurile malware – acestea se pot realiza printr-un site web infectat, o aplicație care poate furniza un soft infectat sau de ce nu chiar o unitate USB infectată. De aceea trebuie să vă asigurați că rulați programe care sunt capabile să detecteze aceste atacuri malware în timp util, fără să aveți parte de alte probleme mult mai complicate și mai costisitoare din punct de vedere financiar.
  • E-mailurile de phishing – sunt acele mailuri false care apar ca fiind oficiale, adevărate. Pentru a evita genul acesta de atacuri trebuie să accesați doar acele site-uri în care aveți încredere și să fiți foarte atenți înainte să deschideți un mail.
  • Ransomware – pentru cei care nu cunosc și nu s-au confruntat până acum cu genul acesta de atacuri lucrurile sunt puțin mai complicate. Complicate în sensul că site-ul web, computerul sau datele cele mai importante sunt ținute „captive” până în momentul în care veți plăti o răscumpărare. Pentru a scăpa de această problemă nu dați click pe link-uri pe care nu le cunoașteți sau pe site-uri dubioase, ci mai bine concentrați-vă pe programele de decriptare care vă pot ajuta în acest sens.
  • Inginerie socială – acest lucru se poate traduce prin faptul că un hacker pretinde că ești tu și îți poate reseta toate parolele. Pentru a evita o astfel de problemă nu faceți publice prea multe informații personale sau financiare.
  • Bara de instrumente anti-phishing – este genul de bară de instrumente care poate face verificări rapide ale diferitelor site-uri pe care le vizitați. Iar dacă se întâmplă să dați de un site infectat această bară de instrumente vă poate avertiza imediat.
  • Securitatea site-urilor – în momentul în care sunteți nevoiți să transmiteți date importante nu uitați că trebuie să faceți înainte de toate o verificare a securității site-urilor. Astfel veți putea evita una dintre cele mai mari neplăceri, mai cu seamă aceste atacuri cibernetice.
  • Pop-up-uri – sunt acele ferestre cu reclamă care apar instantaneu în momentul în care intri pe un site. Pentru a scăpa de acestea tot ce trebuie să faceți este să dați click pe „x-ul” cel mai mic care apare în colțul unei astfel de ferestre.
  • Verificarea conturilor online cât mai des – pentru a nu cădea pradă atacurilor cibernetice cel mai bine este să vă verificați conturile online cât mai des cu putință.
  • Criptarea datelor – pentru datele importante este cel mai bine să treceți la criptarea lor utilizând diferite softuri menite să realizeze acest lucru. Astfel veți fi sigur că ați protejat cele mai importante date din calea atacurilor cibernetice.

De menționat faptul că nu există o metodă unică prin care poți scăpa de aceste atacuri, dar cel puțin veți putea diminua șansele de a fi atacat. Totodată unul dintre cele mai importante lucruri care s-au realizat în acest an cu privire la acest subiect în țara noastră este numărul unic de urgență 1911. Aici puteți raporta atacurile cibernetice și puteți cere ajutorul autorităților. De altfel acest număr a fost implementat și este disponibil de la data de 2 mai 2019, anul curent.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *